Ste že našli vsa darila za dan žena v letošnjem marcu?

Ste že našli vsa darila za dan žena v letošnjem marcu?

Marec je vsako leto zelo pomemben mesec, saj se vse prebuja – pomlad in s tem daljši dnevi, prebuja se narava – trobentice, zvončki… Prav tako pa se prebujajo čustva, ki jih izkazujemo za dan žena, dan mučenikov, prve pomladne dni in materinski dan. Preglejmo te pomembne datume v marcu ter nekaj idej za darila za dan žena (in druge dni).

Marec 2022 – pomembni datumi

2. marec – pepelnična sreda

Če ste med tistimi, ki imate radi pust in ste letos na prvi marčevski dan (pustni torek) uživali na kakšni pustni zabavi, potem dobro veste, da je dan po pustnem torku pepelnična sreda. Po prerokbi ta dan odpira vrata novemu obdobju, ko za sabo pustimo vse slabe stvari in se s postom odpremo novemu, čistemu svetu.

8. marec dan žena

Osmega marca leta 1857 so se ženske delavke zaposlene v tekstilnih tovarnah v New Yorku uprle nečloveškim delovnim pogojem in premajhnim plačam. Dve leti kasneje, prav tako v marcu, so te ženske ustanovile prvi delavski sindikat, da bi pridobile nekaj osnovnih pravic na delovnem mestu. Osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk z željo po boljših razmerah. Čeprav se je dan žena prvič praznoval 28. februarja 1909, se mednarodni dan žena praznuje na 8. marec od leta 1917 in je sinonim za izboljšanje položaja žensk.

Fotografija: Preglejte zanimiva darila za dan žena na luniks.si (vir: EV)

10. marec dan mučenikov

Zgodovina pa ni zapisala pomembnega dneva v marcu samo ženskam. 40 mučenikov obeležujemo 10. marca. V preteklosti so moški na ta dan prejeli suhe slive, trnje in klobaso kot sinonim za spomin na mučeništvo, ki so ga doživeli vojaki, kateri se niso želeli odreči svoji veri. Elitna legija 40 vojakov je en dan pred mučeniško smrtjo napisala poslednje pismo v katerem se zavežejo veri, nanjo so se vsi podpisali. Prav tako so zapisali, da želijo biti pokopani v vasi, ki danes poznamo pod imenom Kyrklar, leži pa v Mali Aziji.

Drage dame, žene, prijateljice…če iščete darilo za moške preglejte zanimiva darila za moške.

Fotografija: Zanimiva darila za moške na luniks.si (vir: luniks.si)

12. marec Gregorjevo

Stari običaj pravi, da so se dekleta na Gregorjevo ozrla v nebo in prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož. Običaj izhaja iz prvega pomladanskega dne, ki je veljal za dan, ko se ptički ženijo. Ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorijanskega, se je Gregorjevo premaknilo na 12 marec. Iščete posebno darilo za ta dan? Preglejte darila za zaljubljene.

20. marec enakonočje in 21. marec prvi pomladanski dan

20. marca 2022 se ob 15:33 prične spomladansko enakonočje ali pomladni ekvinokcij. Dan in noč sta ta dan časovno izenačena, potem pa bo svetlejši del dneva vedno daljši. 21. marec je prvi pomladni dan.

25. marec materinski dan

Praznovanje materinskega 25. marca se v Sloveniji praznuje od leta 1991. Takrat je Marijin praznik in naznanja točno devet mesecev do božiča. Praznik je namenjen poudarjanju pomena materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo. Ko iščete darilo za materinski dan preglejte darila za ženske.

Kaj podariti za dan žena?

Mesec marec je torej pomemben mesec za izkazovanje majhnih pozornosti. Pa naj gre za vašo ženo, sodelavko, prijateljico, mamo, sestro, babico… Ženske pa prav tako z majhno pozornostjo nakažejo spoštovanje moškim za njihovo požrtvovalnost in hrabrost. Na luniks.si boste našli raznolika darila za žene, darilo za materinski dan, darilo za prijateljico, darilo za moškega…

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Izberite