Ideje za darila in zabavo za noč čarovnic

Ideje za darila in zabavo za noč čarovnic

Dogodki za noč čarovnic se vse bolj širijo tudi pri nas. In tako kot vsaka država, si tudi mi ta praznik prilagajamo našim tradicijam. Da boste uspešni pri pripravi letošnje zabave ali samo haloween večerje, delimo z vami ideje za darila in zabavo za noč čarovnic.

Zanimive ideje za darila in zabavo za noč čarovnic najdete tudi na luniks.si (Vir: Luniks)

Starodavni izvori noči čarovnic

Tradicija noči čarovnic sega daleč v zgodovino. Preglejmo nekaj običajev starih Keltov, ki so med drugimi vplivali na razvoj sedanje noči čarovnic. Pred več kot 2000 leti, so Kelti, ki so živeli predvsem na območju današnje Irske, Združenega Kraljestva in severne Francije, 1. novembra praznovali novo leto. Ta dan je predstavljal konec poletja in žetve ter začetek temne in mrzle zime. Verovali so, da se 31. oktobra na zemljo vrnejo duhovi preminulih.

Izberite svetilke za noč čarovnic in si pripravite Haloween večerjo ob prižganih svetilkah, vse ostalo pa ugasnite…booo (Vir: Luniks)

Duhove so nekako povezovali s škodo na pridelkih in drugimi težavami, zato so po domovih ugasnili ogenj in ga pustili v temi, ljudje pa so se zbrali ob kresovih. Kelti so bili oblečeni v kostume, običajno sestavljene iz živalskih glav in kož. Verjeli so tudi, da so prerokbe v času, ko duhovi obiščejo zemljo, bolj natančnejše. Tako zbrani ob kresovih so darovali pridelke in živali za duhove in si drug drugemu prerokovali. Po praznovanju so se vrnili v svoje domove, prepričani, da bodo varno preživeli zimo.

S širjenjem krščanstva se je uveljavil 1. november kot dan vseh svetih (All Hallows). Praznovali so ga podobno kot Kelti – z oblačenjem v kostume in kurjenje kresov. Noč pred prvim novembrom pa so poimenovali večer vseh svetih (All Hallows Night), ki je danes znan kot Haloween.

Noč čarovnic v Ameriki

Prav nič ne preseneča, da se je ameriški Haloween tako razširil po svetu, saj je v Ameriki zelo priljubljen. Kar ena četrtina vseh sladkarij, ki jih v enem letu prodajo v Ameriki, je prodana v času noči čarovnic. Poleg kostumov za ljudi, Američani v kostume oblečejo tudi njihove ljubljenčke. Leta 2019 so Američani za kostume svojih hišnih ljubljenčkov porabili 490 milijonov dolarjev.

Noč čarovnic v Sloveniji

Noč čarovnic v Sloveniji postaja vse bolj priljubljeno druženje, verjetno zato, ker smo naslednji dan doma in se družimo v družinskem krogu ob spominu na naše pokojne. Odpravimo se tudi na obisk v druge kraje po Sloveniji, kar je lahko prav tako odlična priložnost za dobro tematsko Haloween zabavo ali koncert.

Svetilka za noč čarovnic za vaše najmlajše, da jih ne bo strah duhov …boooo (Vir: Luniks)

Dekoracija za noč čarovnic

Se odločate za okrasitev doma ali pripravljate zabavo za Haloween? Dekoracija za noč čarovnic omogoča, da izrazite svojo kreativnost. Jesenski plodovi vam pomagajo, da lahko pri tem veliko prihranite.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Izberite