Obilna Martinova pojedina da bo letina bogata

Martinova pojedina je ena pomembnejših kosil, saj po izročilu z njim prosim za bogato naslednjo letino. Katere tradicionalne jedi za martinovo pojedino boste pripravili vi?

Z bogatim kosilom prosimo za dobro letino

Martinovo sicer povezujemo z vinom, a je praznik namenjen bogati naslednji letini. V novembru so se namreč pripravljale zaloge hrane za zimo, in poleg spravljenih živil je bilo tudi veliko kolin, tako, da so se kmetom zmanjšale črede. Z obilno hrano na svetega Martina se je prosila odlična letina v naslednjem letu.

Martina so izdale race

Sveti Martin je bil otrok poganskih staršev. Dobro ime o prijaznosti Svetega Martina se je pričelo širiti, ko je Martin srečal berača v mrzli zimi, a ker pri sebi ni imel ne hrane in ne denarja, je z mečem odrezal pol plašča in ga podaril beraču. Njegova dobrota ga je pripeljala do naziva škofa, vendar si sam te funkcije ni želel. Prisegal je na skromno in preprosto življenje. Ko je bil čas, da se ga okrona za škofa, se je skril v hlevu. A izdale so ga…race.

Obilna Martinova pojedina za dobre pridelke v naslednjem letu (Vir: EV)

Sveti Martin iz »mošta naredi vin«

Sv. Martin je umrl 11. novembra in bil hitro po njegovi smrti razglašen za svetnika. Bil je eden prvih svetnikov, ki ni umrl mučeniške smrti. Svetnik je postal zaradi njegovih dobrih del, pomoči drugim. Bogati kosilo, ki ga pripravimo se nanaša na srečo v naslednjem letu. Kosilo, ki ga pripravimo v čast Svetemu Martinu nekateri povezujejo tudi z dušami prednikov. Izročilo pravi, da si predniki takrat pridejo po svoj delež, zato nekateri po kosilu za Martinovo pustijo mizo naloženo in se pospravi šele naslednji dan.

Čeprav »Svet Martin iz mošta naredi vin« je zaščitnik zmernosti. Veliko je namreč slabih pripovedk ali izkušenj, ki so nastale zaradi prekomernega pitja, zato je treba paziti, da je vino za veselje in ne v sramoto. Gre za praznik vina in kulinarike.

Zanimive jedi za martinovo pojedino

Pečena gos, mlinci in rdeče zelje je ena najbolj tipičnih jedi na martinovo. Poleg pečene gosi je priljubljena tudi polnjena gos z nadevom iz kostanja in jabolk ali druge vrste perutnine:

  • Hrustljav puran,
  • Piščanec z gorčično omako,
  • Pečen piščanec z jabolki,
  • Puranja rolada s kostanjevim nadevom.

Poleg mlincev so kot priloga priljubljeni tudi:

  • kruhovi cmoki,
  • jajčni vlivanci,
  • zelenjavne priloge,
  • omake.

Za sladico so priljubljeni okusi jesenskih darov:

  • kostanjeva torta,
  • pečena jabolka z orehi in rozinami,
  • jabolčna pita s kislo smetano,
  • kostanjeve rezine,
  • pečena jabolka s karamelno omako.

Kakšen ja vaš najljubši recept za martinovo pojedino? Preglejte nekaj naših izdelkov za dom, ki vam bodo pomagale pri ustvarjanju v kuhinji: