Kako se izogniti stresu, ki ga prinaša valentinovo?

Kako se izogniti stresu, ki ga prinaša valentinovo?

Za valentinovo ne imejte velikih pričakovanj (vir: EV)

Valentinovo se je v Sloveniji razširilo šele v zadnjih letih, zato mnogim ta praznik prinaša zgolj stres. Doktorica znanosti, Pepper Schwartz iz Univerze v Waashingtonu opozarja, da je videnje valentinovega odvisno od posameznikovega življenja.

Vsak posameznik drugače doživlja valentinovo

Nekdo, ki je v težavnem razmerju ali brez partnerja, mu lahko stres predstavlja samota, saj opazuje druge, kako srečni so v razmerjih. Spet za druge je ta praznik lahko stresen, ker nimajo ideje kako poiskati primeren način, da bi partnerju izkazali ljubezen. Za srečno zaljubljene je valentinovo dan za praznovanje ljubezni. Mnogim pa ta dan ne predstavlja nič posebnega. Glede na spletno raziskavo, ki so jo opravili, so ugotovili, da je valentinovo vsekakor bolj priljubljeno pri tistih v srečnih razmerjih.

Vsega skupaj 54 % anketiranih je izrazilo, da jim je 14. februar, valentinovo, všeč. Drugih 21 odstotkov jih je reklo: “To je dan, kot vsak drugi.” Skoraj 18 odstotkov pravi, da jim ni mar za to. 7 odstotkov jih je reklo, da se zaradi praznika počutijo “žalostne in osamljene”. Nikogar ni presenetilo, da imajo ljudje v zvezi valentinovo bolj radi kot samski.

Strokovnjakinja za odnose, ga. Schwartz, poudarja, da je ta dan pogosto povezan s pritiskom. Še posebej, ko govorimo o moških, saj niso tako navajeni izkazovati čustev. Njen nasvet za vse je, da je dobro znižati prevelika pričakovanja in odsvetuje povezovanje ljubezni z velikim darilom. Namesto tega se raje odločite za druženje v domačem okolju, kjer ni pritiska, ste sproščeni in preprosto uživate v domačem obroku in času, ki ga preživite skupaj. “Ne jemljite tega preveč resno,” dodaja. “Ne pozabite, da je izkušnja pomembnejša od stvari.”

Študije tudi kažejo, da so odnosi, kjer sta partnerja drug do drugega bolj sočutna, uspešnejši. Ne pričakujte veliko in bodite pozorni na majhne stvari, ki jih partner stori za vas: prinese kavo, povpraša o vašem dnevu in vas posluša. Nikar ne pozabite torej na drobne pozornosti drug do drugega in tudi za valentinovo si ne delajte pritiska. Ključno je, da imate nizka pričakovanja in ne pozabite: vsako valentinovo, ki sta ga preživela skupaj in se imela lepo, je korak naprej!

5 nasvetov kako vzljubiti valentinovo če ste samski

Dr. Donja Wallace, licencirana strokovna svetovalka in docentka na Univerzi Palo Alto, pravi, da je občutek žalosti ali osamljenosti na valentinovo je pogostejši, kot si lahko mislimo. “Na žalost ne moremo vedno nadzorovati dogodkov, ki se dogajajo okoli nas, kar lahko povzroči občutke razočaranja, frustracije in žalosti,” pravi dr. Wallace. “Valentinovo se lahko zdi kot nenehen opomin na življenjske negotovosti in razočaranja, ki jih bodo nekateri ponotranjili kot osebne neuspehe,” pravi dr. Wallace. Zato je pripravila pet nasvetov, ki lahko vsakemu posamezniku pomagajo obvladovati nerealna pričakovanja, ki lahko pogosto sprožijo občutke žalosti in osamljenosti na valentinovo:

 1. Bodite samo svoj Valentin – ne pričakujte od drugih, da vas osrečijo. Medtem, ko bodo vaši sodelavci, prijatelji iskali darilo za valentinovo, se tudi vi odpravite po nakupovanju in si privoščite nekaj zase.

 2. Delite ljubezen – čas je, da valentinovo vidite kot praznik povezanosti z drugimi in ne izključno kot dan za romantiko. Zavedajte se, da niste edini, ki se počutite osamljeni. Obiščite kakšnega sorodnika, ki ga že dolgo niste videli, pojdi za en dan pomagat v zavetišče k zapuščenim kužkom. Ko začnete dajati ljubezen, boste videli, kako veliko je boste prejeli.

 3. Glejte na življenje širše – stopite malce vstran od medijev in ne pustite, da pretirane reklame ali slabe novice vplivajo na vas.

 4. Priredite zabavo – kdo pravi, da morate biti sami na valentinovo, če niste v zvezi. Povabite prijatelje in uživajte.

 5. Spremljajte svoja čustva – če opazite, da na vas ne vpliva zgolj praznik in se počutite brez volje, ukrepajte. Posvetujte se s strokovnjakom, če opazite, da sami ne zmorete preko teh čustev osamljenosti, tudi ko ste poskusili vse in so prazniki že zdavnaj mimo. Nikar ne dovolite, da gre življenje mimo vas. Zaslužite si biti srečni.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Izberite